Притча
|
|
paster | Дата: Субота, 24.07.2010, 19:51 | Повідомлення # 1 |
Адмін
Група: Адміністратори
Репутація: 0
Статус: Оффлайн
| Господи! Дай нам землі, щоб господарювати та дітей годувати …(притча) Прийшли до Бога троє чоловіків: - Господи! Дай нам землі, щоб господарювати, дітей годувати! - Добре, - каже Господь. - Кожен візьміть стільки, скільки кому треба. Відміряйте кроками. Хоч гектар, хоч два, а хоч і десять... Один відміряв шмат поля, лісочок, ставочок і каже: - Дякую тобі. Боже! Досить із мене... Другий каже: - Вибач мені, Господи, що я взяв трішки більше. Але у мене - більша дітей... А третій... Йде і йде. Побачив, що сонце клониться до заходу, перейшов на біг. Думав: "Іще б шмат встигнути відміряти..." Та виснажився, упав, але викинув уперед руки А сказав останні слова: "І це, Боже, моя територія..." Дриґнув ногами і... околів... Господь воскресив його і питає: - Чи вже, тобі, чоловіче, досить цього? - Трішки, Господоньку, перепочину і побіжу далі... Кажуть люди, що бігає й досі... Ніяк не може зупинитися. Бо земля, на яку ступав, горить під його ногами... Нема йому ні домашнього затишку, ні радості від дітей, ,ні поваги від людей, тількі сором та вічний клопіт …..
|
|
| |
paster | Дата: Середа, 08.09.2010, 07:53 | Повідомлення # 2 |
Адмін
| ЛЬОДОВІ БРИЛИ Лежали брили одна навпроти одної, демонструючи взаємну байдужість. У їх стосунках панував холод. Инколи «добридень» або «добривечір». Не більше. Не вдавалося їм «розтопити кригу». Думали одна про одну: «Могла б зробити бодай один крок назустріч». Проте льодовики не можуть мандрувати. І тому нічого не відбувалося, а кожна із брил щораз більше замикалася у собі. У ґроті мешкав борсук. Якось він сказав: «Шкода, що ви нікуди не виходите. Прецінь така чудова сонячна днина!» Брили лише похмуро затріскотіли у відповідь. Вони-бо від народження відали, що сонце для них - найбільша загроза. Але враз сталося диво, бо одна із брил спитала: «А як виглядає сонце?» «Воно дивовижне... Воно - життя...» - відповів борсук, трішки зніяковівши. «Чи можеш зробити шпаринку у склепінні цієї нори? Я хочу побачити сонце...» - попрохала брила. Борсукові не треба було повторювати двічі. Він зробив дірку у сплетінні коріняччя - і до ґроту проник теплий золотий промінчик. Минуло кілька місяців. Якось у полудень, коли сонечко розігріло повітря, одна із брил відчула, що трохи розтопилася. З неї побігла прозора цівочка. Брила почувалася якось инакше, вона вже була не така, як раніше. Друга брила зробила таке саме відкриття. День за днем із льодових брил до виходу із гроту жваво струменіли два потічки. За ґротом вони злилися докупи, утворивши чисте мов сльоза озерце, у якому відбивалося небо. Льодові брили ще відчували холод, але відкрили, що їм притаманна крихкість, самотність, туга і сумнів. Вони також здали собі справу, що у них подібна будова і... що потребують одна одної. Прилетіли два щиглики і жайворонок, напилися водички. Над озерцем дзижчали бомки, а білочка з пишним хвостом викупалася у ньому. У водній гладіні відбивалися дві льодові брили, кожна з яких відкрила, що має серце. Часом досить одного сонячного промінчика. Одного лагідного слова. Одного вітання. Однієї ласки. Так мало треба, аби зробити щасливими тих, які перебувають поруч із нами. То чому ми цього не зробимо? Б.Ферреро. Збірка "Часом досить промінчика"
|
|
| |
paster | Дата: Четвер, 16.09.2010, 09:42 | Повідомлення # 3 |
Адмін
| Притча про маловір'я Жила в одному селищі вдова. Почула вона якось від людей, що сказав Господь: «Якщо ви будете мати віру, гірчичне зерно і скажете горі цій: перейди звідси туди - і вона перейде». Зраділа вдова, почувши благу звістку, так як у дворі у неї з давніх пір лежала велика гора гною, але бажання взятися за лопату і прибрати її у вдови не було. Два місяці вдова дотримувалася закону, постилася і молилася. Нарешті вона вирішила, що наповнилася вірою з надлишком. Вийшовши у двір свій, наказала гною перейти в поле. Але не поворухнулася гора гною. Багато разів повторила вдова: «Перейди звідси туди», але не ворухнулась навіть трава, що росте у дворі. З розчаруванням відправилася вдова спати, сказавши: «Так я і думала».
|
|
| |
paster | Дата: Вівторок, 21.09.2010, 08:46 | Повідомлення # 4 |
Адмін
| Росли колись у королівському саду барвисті квіти: настурції, жоржини, маки, пишалися красою розкішні бегонії, магнолії та орхідеї... Ріс тут і великий колючий кактус. А біля нього притулилось кілька кущів троянд. Квіти сміялися і весело перемовлялися між собою, хизуючись своєю красою. Тільки троянди мовчали і стиха в зажурі похитували своїми гілочками. Їм нічим було хвалитися, бо їхні квіточки були заховані у сірі маленькі бруньки. Якось одна троянда, сумно зітхнувши, несміливо озвалась до кактуса: – Давай, любий сусідонько, дружити. Мені так хочеться мати доброго друга. Але кактус повернув до троянди свою товсту круглу голову і пихато відповів: – Не хочу. Ти така сіра і негарна. Ображена троянда ледь чутно прошепотіла: – А я попрошу у сонечка небесних барв і, може, погарнішаю... І тут сталося диво: пелюстки троянди раптом засяяли дивовижним сріблясто-блакитним світлом. – О! Яка ти стала гарна! – захоплено вигукнув кактус. – Скільки живу на світі, не бачив такої краси! Тепер я буду дружити з тобою. Почувши це, сусідня троянда почервоніла від заздрості, інші пожовтіли і побіліли від злості. Тільки одна квітка зарожевіла від радості за свою подругу. А блакитна троянда сумно похитала своєю чарівною голівкою і сказала кактусу: – Ні, тепер я не хочу дружити з тобою. Ти побачив тільки мою красу і не помітив моєї щирості і доброти. І пелюстки її відразу зів’яли і обсипались... З того часу більше ніхто і ніколи не бачив сріблясто-блакитну троянду. Зійшло сонечко. І на ганок вибігла маленька королівна. Побачивши пишні троянди, вона заплескала в долоні і весело загукала: – Яка краса! Хай тепер ці чудові троянди цвітуть у наших садах! Вона підійшла до найкращої квітки, ніжно погладила її пальчиками і сказала: “Цю квітку я подарую мамі”.
|
|
| |
paster | Дата: Вівторок, 21.09.2010, 08:47 | Повідомлення # 5 |
Адмін
| Дім на піску і на скелі Одного дня, на світанку, Учитель проходжувався із учнем по березі моря. Вони ішли спокійно і мовчки. У цій тиші під звуки моря між ними відбувався діалог, який можна було би побачити лише зі сторони. Справа в тому, що приглянувшись добре до них, можна було запримітити їхніх рухи у часі ходьби. Учитель ішов твердо, не хитаючись. Його кроки були рішучі і впевнені. Він, хоч йшов поволі, але завжди попереду від свого учня. Він розглядав час до часу всю красу побережжя, усміхався в сторону неба і навіть закривав на якусь мить очі. Натомість учень ішов зовсім по-іншому: чомусь завжди кидався від однієї сторони до іншої, спотикався, падав, хоч постійно дивися під ноги. Відповідно бідолага, будучи змученим, постійно відставав. Навіть смішно було дивитися, як той час від часу добігав, а пісок постійно курився довкола. І от за якийсь час такої нелегкої ходьби захеканий учень розірвав тишу своїм запитанням про життя: «Учителю, давно вже хотів тебе запитати. Чому моє життя таке непевне, повне труднощів, які мене просто турбують. Скажи мені, як потрібно будувати своє життя, у який спосіб маю жити, щоб не втомлюватися від кожного кроку в житті? Учитель зупинився. Поглянувши лагідно в очі, промовив: “Життя – це шлях, по якому ти ідеш. Життя – це місце, на якому стоїш. Життя – це все, що тебе оточує і в чому ти живеш. Отже, від того, що є під тобою залежить твоє життя. Запам’ятай: найперше життя залежить від основи по-якій ти йдеш, на якій ти живеш. Тому почни з твого фундаменту життя.” Учень не зрозумів сказаного, опустив очі і побачив, що Учитель стояв на камені. Дивно. Він поглянув у сторону пройденого шляху і зауважив, що сліди Учителя майже завжди були на твердій основі, його ж сліди були немов розкидані. Вони продовжили шлях. Цього разу вже ніхто не добігав і не спотикався. Коли ще не маєш досвіду, то кидаєшся у різні сторони, не зважаючи на те, що витрачаєш фізичні сили і позбавляєш себе радості від подорожі, радості від життя. Прийде час, коли потрібно буде зробити вибір: кожний крок має бути зроблений на тверду основу! Одна побожна жінка пішла до ворожки і коли її запитали, чому вона це зробила, то на диво відповідь була дуже проста: “Не хотіла, щоб я потім шкодувала, що я це могла зробити і не зробила” Ось так вона і по-сьогоднішній день все пробує. Кажуть, що вона, маючи довгий пройдений шлях, далі почувається неспокійною і нерішучою.
|
|
| |
paster | Дата: Вівторок, 21.09.2010, 10:27 | Повідомлення # 6 |
Адмін
| ПОБЛИЗЬКО ВОГНЮ Якось один чоловік підійшов до Ісуса і мовив: — Учителю, усі ми знаємо, що походиш від Бога і навчаєш нас іти шляхом істини. Але мушу Тобі сказати, що Твої послідовники, ті, яких називаєш апостолами, або Твоєю спільнотою, мені анітрохи не подобаються. Я побачив, що вони зовсім не відрізняються від звичайних людей. Ось недавно мені трапилось не на жарт посваритися з одним із них. Зрештою, всі-бо бачать, що Твої учні не завжди живуть у любові та злагоді між собою. Скажімо, знаю одного, який провадить не надто чисті інтереси... Хочу щиро поставити перед Тобою питання: чи можна належати до Тебе, не маючи нічого спільного з Твоїми так званими апостолами? Я хотів би піти за Тобою, хотів би бути християнином (якщо дозволиш це так окреслити), але без спільноти Церкви й усіх тих Твоїх учнів! Ісус дуже зворушено й уважно подивився на нього. — Послухай, — мовив Він, — оповім тобі одну історію. Якось кілька людей завели собі розмову. Коли на землю опустилася ніч, вони назбирали багато хмизу і розклали вогнище. Люди сиділи дуже близько одне до одного, вогонь зігрівав їх, а поблиски освітлювали їхні обличчя. Та ось одному з них, у якійсь хвилі, перестало подобатися бути зі всіма, відтак, засмучений, відійшов. Він узяв з вогнища пломінке поліно і пішов далеко. Його поліно спершу ще світило і гріло. Але невдовзі поблиск ослаб, а за якусь хвилину і зовсім згас. Самотнього чоловіка огорнули нічна темрява і холод. Хвильку ще помисливши, він устав, узяв своє поліно і приніс назад до вогнища своїх побратимів. Поліно тут же розчервонілося і вибухнуло новим полум’ям. Чоловік знову сів разом з іншими. Він швидко зігрівся, а поблиск вогнища освітив його обличчя. Усміхнувшись, Ісус повів далі: — Той, хто належить до Мене, перебуває поблизько до вогню, разом з моїми приятелями. Я прийшов і приніс вогонь на землю і дуже прагну, аби він пломенів. Церква е гарантією того, що людина перебуває близько до вогню. Б.Ферреро. Збірка "Спів польового цвіркуна
|
|
| |
paster | Дата: Четвер, 10.03.2011, 12:40 | Повідомлення # 7 |
Адмін
| Зустрілись троє друзів з різних конфесій. Прогулюючись по місту, вони проходили повз православний храм. Тоді православний зупинився, повернувся у сторону церкви і, шепочучи молитву, правою рукою, три пальці якої зігнув разом, зробив знак святого хреста, закінчуючи свій рух на лівій стороні плеча. Всі рушили далі. По деякому часі зупинились біля римо-католицього храму. Римо-католик теж правою рукою, але у нього вже всі пальці були складені разом, теж ознаменував себе знаком хреста, ще з другою різницею, що завершив свій рух на правій стороні. Вони рушили далі, знаючи, що незабаром буде баптистська будівля. Всіх мучила цікавість, що ж буде із їхнім третім другом-протестантом? Коли вони наблизились дуже близько до «дому молитви», то третій друг обернувся до них обличчям, витягнув Біблію та крикнув: «Алилуя! Покайтеся! Бог вас любить!» Господь з неба у черговий раз усміхнувся, мовляв: «Ох, які ж ті люди творчі …» Різноманітність – це ознака багатства і творчості. Основне, щоб вона не стала причиною роздору і непорозумінь. Коли різноманітність об’єднана, збагачуються всі і взаємодоповнюються. В історії Церкви утворилось багато різноманітностей. Шкода, що не всі виникли з причини любові і з метою збагачення цілої Церкви.
|
|
| |
paster | Дата: Четвер, 10.03.2011, 12:42 | Повідомлення # 8 |
Адмін
| У кімнаті один навпроти одного сиділи мама і малий синочок. Очі в обох були зажурені і вони, зітхаючи, мовчали. Задумана мати це зауважила і звернулась до сина: « А ти чим же зажурений? Ти чому такий сумний?» Не знаю – відповів син, – я дивлюся на тебе … мабуть мені сумно, бо ти сумна. Мати задумалася про причину свого сумування і зауважила, що вона сумує, бо дивлячись на сина, що він сумує, і сама зажурилась. Ось так з’явилось «коло сумування». Довго не думаючи, мати усміхнулася і її радісні очі поглянули ласкаво на синочка. Той у відповідь також усміхнувся. Обоє радісно засміялися. Ось так розпочалось «коло сміху». Від того часу у сина на устах часто можна було бачити усмішку. Лише спостережливі могли зауважити, що найчастіше усмішка з’являлась, коли синочок бачив свою маму. Адже саме мама приносила йому так багато радості, творячи кожного разу таємниче «коло радості». Дуже часто ми задумуємось над нашими труднощами, які приносять нам смуток. А може потрібно подумати над вирішеннями цих трудностей і це принесе нам радість? А ще Ісус, Учитель з Назарету, сказав: «що хочете, що люди вам робили, те і ви робіть їм»
|
|
| |
paster | Дата: Четвер, 10.03.2011, 12:48 | Повідомлення # 9 |
Адмін
| Чоловік і жінка повертались додому. День був нелегкий, втома давалася в знаки. Хотілось лише одного: швидше дістатись додому і відпочити. Йшли мовчки немов економили кожну частинку енергії, щоб вистачило дійти до кінця. Несподівано донеслась дивна мелодія. Вони пришвидшили хід. Незабаром вони побачили на великій площі міста спектакль із феєрверків. Музика полонила серця людей, а вогні на небі заворожували своєю яскравістю і красою спалахів. Жінка із великим захопленням слідкувала за цим дивовижним дійством. Вона ще ніколи в житті не бачила такої краси. Краса музики і світла магічно тримала в увазі всіх глядачів. Та все ж жінка на якусь мить відвела свій погляд на чоловіка, бажаючи розділити свої емоції. На великий подив вона зауважила, що чоловік не дивися в сторону спалахів, натомість не відводив своїх очей від неї. Вона вдала, що нічого не зауважила. Коли видовище закінчилось, жінка зітхнула: “Ти весь час дивився на мене… жаль, що ти не бачив цієї краси. Таке рідко коли побачиш. Сьогодні щасливий день”. Чоловік спокійно усміхнувся і лагідно відповів: “Так, сьогодні дійсно щасливий день. Сьогодні для мене сталось величезне відкриття. Я бачив твої щасливі очі і не зміг відвести свій погляд, адже у твоїх очах я бачив відблиск феєрверків. Це було щось неймовірне.” Двоє щасливих людей повертались додому. День був нелегкий, але наповнений великим почуттям щастя. І в кожного була своя причина щастя. І кожний розумів, що цієї щасливої миті могло би і не бути, як би не було їх обох. Пройшло трохи часу і одного вечора жінка підійшла до свого чоловіка та пильно поглянула йому в очі і в них побачила щасливе обличчя, побачила своє обличчя. Чоловік сказав: “Ти бачиш те, що бачу я”
|
|
| |
paster | Дата: Четвер, 10.03.2011, 12:50 | Повідомлення # 10 |
Адмін
| Після святочного Богослужіння в день великого празника громада вітала свого духовного пастиря. Від імені усіх слово мала сказати парафіянка, яка відзначалась простотою свого характеру. Із глибоким спокоєм промовила: “У цей радісний день, Вас недостойний отче, хочемо привітати із ….” а далі вже не було чути лагідний і спокійний голос. Бо, почувши слова “недостойний отче”, хто почав шуміти, а хто голосно обурюватися, а хтось відібрав мікрофон. Радісне обличчя священика поступово набирало вираз глибокого подиву… У цей час хор стрімко заспівав “многая літа” і все якось згладилось. Коли всі вийшли з храму, то ніхто не розходився. Усіх випирала цікавість дізнатися про причину такої незручної і неочікуваної ситуації. І врешті, коли на порозі церкви з’явилась жінка у супроводі священика, то всі побачили, що обоє були у веселому настрої. Вгадуючи бажання багатьох, жінка розпочала першою: “В часі посту я чула як наш священика дуже часто згадував про себе, кажучи “недостойний слуга Божий”. Я це глибокого сприйняла і подумала, що отець хотів би, щоб його так називали. Простіть мене наївну …. ” Інколи потрібно задуматися над тим, що ми говоримо, чи ми віримо в це? Слід пам’ятати, що є такі, які слухаючи нас, вірять у те, що ми говоримо… щоправда потім розчаровуються, бо ставлять нас в незручне і чомусь неочікуване становище … Що скажете........?
|
|
| |