Християнські легенди, перекази і бувальщини
|
|
paster | Дата: Четвер, 25.12.2008, 09:46 | Повідомлення # 1 |
Адмін
Група: Адміністратори
Репутація: 0
Статус: Оффлайн
| ЗВІДКИ ВЗЯЛИСЯ ПИСАНКИ Великі муки й терпіння переніс найбільший Учитель людства і наш Спаситель Ісус Христос, закінчивши земний шлях смертю на хресті. Хоч Його тіло сховали у глибокій кам'яній могилі і закрили важким каменем та поставили озброєну сторожу, пророцтво сповнилося. Удосвіта третього дня відхилився камінь, з могили вдарила велика ясність, яка осліпила і перелякала воїнів. Вони попадали ниць. Над гробом постав у своїй величі воскреслий Христос — живий і усміхнений, осяяний великим світлом, з кривавими слідами ран на руках і ногах. За хвилину Ісус зник і гробниця була порожня. Перелякані вояки побігли у місто сповістити своєму сотникові, що сталося, та просити, щоб їх не карав, бо вони невинні. Хто ж може мірятися з незнаною вищою силою, що творить чуда? — говорили. Сотник сидів саме за сніданком: на столі були варені яйця. Почувши про воскресіння Христове, він розгнівався на вояків і почав кричати: — Ви напевно заснули, а злодії вкрали тіло Ісуса. Тепер же виправдовуєтеся чудом, щоб уникнути смерті? Де ж може людина воскреснути з мертвих! Як з мертвого щось може стати живим; із червоного білим, а з білого — червоним. Готуйтеся до смерті! Вояки затремтіли зі страху і попадали, благаючи про помилування. Раптом один з них мимоволі подивився на стіл і вигукнув: — Ось, сотнику, поглянь! Чи не стало з білого червоне? Чи не може бути диво у світі? Коли ти пам'ятаєш, що нам сказав, то тепер подаруєш нам життя. Сотник глянув на стіл і був вражений дивом: усі яйця на тарілці, які хвилину тому були білі, стали червоні. Сотник не знав, що з ним діється і, отямившись, сказав: — Радійте, ви врятовані! Вірю вам тепер, що замучений воскрес, і вірю, що він є Бог! Ідіть у спокої, а на спомин свого порятунку візьміть собі по одному червоному яйцеві. Вони вас врятували. Кажуть, що потім врятовані воїни розповідали усім про диво, яке сталося на гробі Ісуса і в хаті сотника, а на доказ того показували червоні писанки. Відтоді усі християни кожного Великодня малюють писанки і дарують їх один одному на згадку про те, як ті писанки врятували воїнів, так Ісус Христос своїми муками врятував людський рід від пекла.
|
|
| |
paster | Дата: Четвер, 25.12.2008, 09:47 | Повідомлення # 2 |
Адмін
| ЛЕГЕНДА ПРО ЛІЛЕЇ Це було тоді, коли Пилатові воїни вели невинного Ісуса на Голготу. Поруч Нього ішла Його страдальна Мати. Її материнське серце корчилося від болю, коли дивилась на страшні муки свого Сина. Гірко плакала, а перли сріблистих сліз скочувалися по святому обличю і спадали на дорогу. Час минав, минула година розп'яття-смерті Спасителя. Прийшли вірні апостоли і поклали Христове тіло у гріб. Не відступала від свого улюбленого Сина Пречиста Мати. Довго стояла Вона на колінах перед гробом і в гарячих сльозах молилася до Всевишнього. І сталося чудо. На другий день розквітли білі квіти, де впали сльози Богоматері, а третього дня воскреслий Христос обдарував їх найкращим запахом серед усіх квітів. Відтоді ці білі лілеї стали символом невинності. І досі їх ставлять біля Божого гробу у Страсний тиждень по всіх Церквах.
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 16.01.2009, 11:22 | Повідомлення # 3 |
Адмін
| НЕСПОДІВАНКА У ПУСТЕЛІ Якийсь чоловік заблукав у пустелі й вже два дні бродив, ледве ступаючи по розпеченому піску. Останні сили залишали його. Несподівано він побачив перед собою продавця краваток. Продавець нічого не мав, крім краваток, і хотів продати йому одну. Але той чоловік, пересохлим від спраги язиком, ледве прошепотів, що продавець дурний: чи ж продається краватку тому, хто вмирає зі спраги і голоду? Продавець похитав головою і пішов собі далі. Під вечір, коли спраглий і голодний подорожній із зусиллям підніс голову, то отетерів: він зайшов на подвір’я розкішного ресторану. Величава будівля посеред пустелі! Це додало йому сили дійти до дверей. Чоловік упав на землю і застогнав: — Пити... будь ласка, пити... — Перепрошую, пане, — відповів чемно швейцар, — сюди не можна входити без краватки. На світі є люди, які переходять через пустелю цього світу з неймовірною спрагою всіляких вигод, втіх, насолод. Вони вважають дурними тих, що проповідують Євангеліє, науку, здавалося б, таку безглузду в їхній пустелі. Але коли схочуть увійти до “Божого ресторану”, тоді почують: “Вибачте, пане, сюди неможливо увійти без переміненого серця”. Б.Ферреро. Збірка "40 казок у пустелі"
|
|
| |
paster | Дата: Понеділок, 19.01.2009, 12:29 | Повідомлення # 4 |
Адмін
| Господь загадково посміхнувся Одного рaзу, один чоловік почав молитиcя: Господи, прошу: зроби мене знаряддям миру. Я хочу, щоб був мир і cпокій у cвіті; хочу, щоб пaнувaлa любов; хочу тебе наслідувати, бути як ти! Дивним було те, що Господь, коли виcлухaв цю молитву, дуже зaгaдково поcміхнувcя, a чоловік вийшов з хрaму. Тут зaзвонив мобільний телефон. Це була його дружинa, вона запізнювалась на визнaчену годину. Чоловік cпішив на дуже важливу зустріч і тут, ще требa чекaти його дружину. Він почав cвaритиcя на неї, вирaз його обличя був гнівливий. Ще й тут, хтось по дорозі його випадково штовхнув. І знову лайка, згaдуючи всіх і вcе. Чоловік cвaривcя, a Господь знову поcміхнувcя. Тепер Його уcмішкa була вже зрозумілa. Tак, люди cпочaтку проcять і обіцяють, a через деякий час роблять зовcім протилежне. Коли хочеш боротись зa мир у cвіті, cпочaтку навчись зaкривaти тихо двері. Коли хочеш, щоб була любов і повaгa серед людей, почни з себе. Можливо ти cтaнеш камінцем, кинутим у тиху воду і cколихнеш cерця людей cвоїм поведенням, своїм життям. Передбачаю: коли ти згaдaєш свої молитви, ти також зaхочеш загадково поcміхнутиcя.
|
|
| |
paster | Дата: Понеділок, 19.01.2009, 12:31 | Повідомлення # 5 |
Адмін
| Притча про олівець Перш ніж покласти олівець в коробку майстер відклав його насторону. «Є 5 речей, які ти повинен знати, - сказав він олівцю, - перш ніж я відправлю тебе в світ. Завжди пам'ятай про них і ніколи не забувай, і тоді ти станеш кращим олівцем, яким тільки зможеш стати. Перше: Ти зможеш зробити багато великих речей, але лише в тому випадку, якщо ти дозволиш Іншому тримати тебе в Його руці. Друге: Ти час від часу будеш переживати нелегке обточування, але це буде необхідним, щоб стати добрим олівцем. Третє: Ти будеш здатним виправляти помилки, які ти зробиш. Четверте: Твоя найбільш важлива частина буде завжди знаходитися усередині тебе. І п'яте: На якій би поверхні тебе не використали, ти завжди зможеш залишити свій слід. Незалежно від твого стану, ти повинен продовжувати писати». Олівець зрозумів і пообіцяв пам'ятати про це; він був поміщений в коробку з покликанням в серці і очікував свого часу. І тепер, ставлячи тебе на місце олівця, хай ці слова будуть почуті тобою: завжди пам’ятай ці 5 правил і ніколи не забувай їх, і ти станеш доброю людиною, якою тільки зможеш бути. Перше: Ти будеш здатний робити багато великих речей, але лише в тому випадку, якщо дозволиш Богу тримати тебе у Своїй руці і дозволиш іншим людям мати доступ до багатьох дарів, якими ти володієш. Друге: Ти будеш час від часу переживати нелегке обточування, проходячи через різні проблеми. Але ти будеш потребувати цього, щоб стати більш сильною людиною. Третє: Ти зможеш виправляти помилки, які ти зробив, або зможеш «вирости» з них. Четверте: Твоя найбільш важлива частина буде завжди знаходитися усередині тебе. З глибини серця твого будуть виходити твої вчинки. І п'яте: Скрізь, де б ти не йшов, ти повинен залишити свій слід. Незалежно від ситуації, ти повинен продовжувати служити Богу всюди і у всьому.
|
|
| |
paster | Дата: Понеділок, 19.01.2009, 12:32 | Повідомлення # 6 |
Адмін
| Усі, хтось, кожен, ніхто Це розповідь про чотирьох осіб, які називалися УСІ, ХТОСЬ, КОЖНИЙ і НІХТО. Треба було виконати Якесь дуже важливе завдання і Усі були впевнені, що саме Хтось це зробить. Кожний міг це зробити, але Ніхто не зробив. Хтось розгнівався, тому що це було завдання Кожного. Усі вважали, що саме Кожен може виконати це, та Ніхто не зрозумів, що саме Усі цього не зроблять. Закінчилося тим, що саме Усі обвинувачували лише Когось, бо Ніхто не виконав того, що Кожний міг зробити САМ. Отож, дбаймо всі РАЗОМ, щоб таких історій не складали про нас...
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 23.01.2009, 08:27 | Повідомлення # 7 |
Адмін
| Три сита Якось прийшов до Сократа молодий чоловік, який був дуже схвильований. - Гей Сократе, ти чув, що витворив твій друг? Я повинен тобі це розповісти. - Зачекай-но, - перебив його мудрець, - чи те, що ти хочеш мені сказати, ти пересіяв через три сита? - Три сита? – запитава той здивовано. - Так. Давай подивимось, чи те, що ти хочеш мені сказати пройде через три сита. Перше сито – це правда. Чи ти впевнений, що те, що ти хочеш мені розповісти є правдою? - Ні, я чув про це від інших. - Так, так! Але, напевно, ти пересіяв це через друге сито – добро. Чи те, що ти хочеш розповісти мені про мого друга є добрим? - Ні, ні, навпаки, - вагаючись сказав той, - воно погане. - Ну тоді давай візьмемо третє сито – необхідність. Чи так вже й необхідно мені знати про те, що ти хочеш розповісти? - Та ні, аж такої необхідності нема… - Отже, - усміхнувся мудрець, - якщо те, про що ти хочеш мені розповісти не є необхідним, не є добрим і ти не впевнений, що це дійсно правда, то забудь про це і не обтяжуй ні себе, ні мене.
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 23.01.2009, 08:29 | Повідомлення # 8 |
Адмін
| Якось під вечір, коли мама поралася на кухні, до неї підійшов одинадцятилітній син з аркушем паперу в руках. Прибравши вигляду офіційної особи, хлопчик подав списаний лист мамі. Витерши руки до фартушка, мама почала читати: РАХУНОК ЗА МОЮ ПРАЦЮ: За замітання подвір'я - 5 грн. За порядок у моїй кімнаті -10 грн. За купівлю молока - 1 грн. Догляд за сестричкою (три полудні) -15 грн. За дворазове отримання найвищої оцінки- 10 грн. За винесення сміття щовечора - 7 грн. Разом - 48 грн. Закінчивши читати, мама лагідно глянула на сина, її вираз заполонили спогади. Вона взяла ручку і на зворотньому боці аркуша написала: За те, що носила тебе у своєму лоні 9 місяців — 0 грн. За всі ночі, які провела коло твого ліжечка, коли ти був хворий - 0 грн. За ті всі хвилини, коли заспокоювала і втішала тебе, аби не сумував - 0 грн. За всі сльози, що витирала з твоїх очей - 0 грн. За все, чого тебе вчила кожного дня - 0 грн. За всі сніданки, обіди, підвечірки і вечері та канапки до школи - 0 грн. За життя, котре присвячую тобі кожного дня - 0 грн. Разом - 0 грн. Закінчивши писати, мама, ніжно посміхаючись, подала листок синові. Хлопчик уважно прочитав написане, і дві великі сльози покотилися по його щоках. Він перегорнув листок і на своєму рахунку написав: "Заплачено", потім обхопив маму за шию і притулився, ховаючи обличчя. Коли в особистих і родинних стосунках починають з'являтися розрахунки, все закінчується недобре. Любов — безрозрахункова, інакше її не існує.
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 23.01.2009, 08:31 | Повідомлення # 9 |
Адмін
| П'ємонтська легенда Окраєць Ісуса Христа. Коли Ісус Христос ходив з апостолами по світу,його зустрів жебрак,котрий просив у Нього милостині.Спаситель велів Петрові дати йому окраєць хліба.Ледве бідняк зробив кілька кроків,як Господь покликав його і спитав: -Скажи мен,що зробиш із цим хлібом? -Учителю,-відповів жебрак,-з'їм половину сьогодні,а половину-завтра. Ісус Христос наказав Петрові відібрати хліб у прохача,який звісно,залишився здивованим і незадоволеним таким вчинком.Невдовзі зустріли іншого жебрака,що теж просив милостиню і теж отримав окраєць хліба.Спаситель знову запитав,що зробить він із цим Божим даром,а бідняк сказав: -Учителю,з'їм його зараз. -А що буде завтра? -Про завтра потурбується Бог. Ісус Христос поблагословив його і додав: -Бог завжди буде турбуватись про тебе і про всіх,котрі уповають на нього.
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 23.01.2009, 08:34 | Повідомлення # 10 |
Адмін
| Власні тріщини Один чоловік найнявся водоносом до багатого пана. Він кожного дня на коромислі приносив два великі горщики води. Але один з горщиків мав тріщину. В той час як іншому нічого не бракувало і він до кінця подорожі був наповнений водою, тріснутий приходив заповнений лише на половину. Так продовжувалося протягом двох років. Кожного дня водонос приносив тільки півтора горщика води до панського дому. Очевидно, повний горщик пишався своїми досягненнями. А бідний тріснутий горщик страждав від своєї недосконалості. Він міг виконувати тільки наполовину ту справу, для якої був створений. Після двох років, котрі видалися йому втраченими намарно, він біля струмка промовив до водоноса: - Я відчуваю сором і хотів би перед тобою відкритися. - Чому? – запитав водонос – Чим ти засоромлений? - Тим, що протягом двох останніх років я приносив тільки половину води, бо на шляху до панського дому через тріщину в моєму боці вона виливається. Це через мене ти повинен більше трудитися і не отримувати належної платні за свою працю. Водонос, співчуваючи старому тріснутому горщику, відповів: - Сьогодні, коли ми будемо вертатись, зверни увагу на ті гарні квіти, що на шляху. І справді, коли вони простували шляхом, старий тріснутий горщик зауважив на дорозі гарні польові квіти і це його трохи розвеселило. Але в кінці він знову впав у відчай, бо був наполовину порожній, і попросив прощення у водоноса. А водонос сказав до горщика: - Чи ти зауважив, що квіти були лише по одній стороні дороги? Це тому, що знав я про твою тріщину і скористався з неї. Я посіяв насіння квітів по твоїй стороні, і кожного дня, коли ми верталися від струмка, ти поливав їх водою. Два роки я збирав ці квіти і прикрашав ними стіл мого пана. І якби ти не був таким, яким є, не мав би він такої краси у своєму домі. Кожен з нас має свої власні тріщини. Всі ми є надтріснутими горщиками. Але Господь, якщо ми Йому це дозволимо, зможе використати наші тріщини для прикраси Свого дому. В Божому задумі не марнується нічого. Якщо ми хочемо бути однією парафією і служити одні одним, згідно з Божим покликанням, Він промовляє до нас: “Не бійтеся своїх тріщин. Визнайте їх і дозвольте Мені використати їх для прикраси Царства. Сміливо йдіть вперед, знаючи, що в вашій слабості проявляється Моя сила!”
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 23.01.2009, 08:39 | Повідомлення # 11 |
Адмін
| Багато людей в нашому суспільстві часто кажуть, що їм не потрібно ходити до церкви, бо вони і вдома можуть молитися. На цю тему хочу викласти одну повчальну історію: Колись давно в одному селі жив чоловік, якому не подобалися порядки, які запровадив парох в церкві. Чоловік той сказав: “Нащо мені ходити до церкви? Я так само можу молитися і вдома, і на полі, і в саду. Природа стане мені церквою”! Одного зимового вечора парох відвідав збунтованого парафіянина. Вони обидва сиділи перед домашнім вогнищем, розмовляючи про дрібні справи. Але ніхто не порушував питання присутності в церкві. Згодом парох взяв щипці із стояка біля каміну, витягнув з вогню один розпечений вуглик і відкинув його в бік. Обидвоє дивилися, як вуглик швидко згасав і застигав у попелисто-сивий камінчик. Тим часом вугілля в каміні горіло яскравим полум’ям. Парох мовчав. А чоловік обернувся до нього і сказав: “Наступної неділі я буду в церкві…”
|
|
| |
paster | Дата: П'ятниця, 23.01.2009, 08:41 | Повідомлення # 12 |
Адмін
| Одного разу чоловікові наснився сон.Ніби Ісус каже йому:"Я прийду до завітаю завтра в гості".Проснувшись зранку чоловік жваво почав прибирати в хаті та готувати гостину.Коли скінчив все,сів чекати на Ісуса.Тут почувся дзвінок у двері.Він швидко кинувся відкривати двері та побачив не Ісуса,а стареньку бабусю,яка просила пару копійочок.Довго не думаючи він відправив її з нічим,мовляв:"Не тривож мене я Ісуса чекаю".Пройшло кілька годин і знов пролунав дзвінок у двері.Тепер на порзі стояв чоловік на милицях,який просив про фінансову допомогу на операцію ноги.Та чоловік відмовив йому кажучи:"В мене немає часу,зараз Ісус має прийти до мене".Ввечері дзвінок пролунав втретє.Чоловік мерщій побіг відкривати двері та побачив на порозі маленького хлопчика,який просив їсти.Чоловік,як і раніше відмовив йому:"Я неможу дати тобі їсти,може Ісус прийде голодний? Що тоді я Йому дам?"Прийшла ніч.Чоловік пішов спати так і не дочекавши Ісуса.Тай сниться сон йому.Побачивши увісні Ісуса,питає Його:"Чому ти не прийшов до мене сьогодні?Я тебе весь день чекав".Ісус відповів:"Я приходив до тебе тричі,та ти не прийняв мене".
|
|
| |
paster | Дата: Неділя, 08.02.2009, 00:22 | Повідомлення # 13 |
Адмін
| ЦАРСЬКИЙ БЛАЗЕНЬ У царя був блазень, який щодня розвеселяв його жартами і сміховинками. Одного дня цар поручив блазневі свій скипетр: — Тримай його доти, доки не знайдеш дурнішого від себе. Тоді можеш подарувати йому цей скипетр. Через кілька років цар важко захворів. Відчуваючи, що невдовзі помре, покликав блазня, котрого таки любив, і сказав йому: — Пускаюся в далеку дорогу... — Коли повернеш? Може, через місяць? — спитав блазень. — Ні, — відповів цар. — Вже ніколи. — А як ти приготувався до цього походу? — питав далі блазень. — Ніяк! — сумно відповів цар. — Ти відходиш навіки, — задумливо прошепотів блазень, — і зовсім не приготувався. На, бери свій скипетр — я знайшов дурнішого за себе. Багато є таких, що не приготовляється в “далеку дорогу”. Тому та хвилина приходить з болючою тривогою. “Чувайте, отже, не знаєте бо ні дня, ні години” (Мт. 25, 13). А ти приготовляєшся?
|
|
| |
paster | Дата: Понеділок, 09.02.2009, 09:57 | Повідомлення # 14 |
Адмін
| Притча про двох священиків у храмі У величавий храм на празник прийшло багато людей та з’їхалось багато священиків. Було справді дуже урочисто і, навіть, можна було сказати: божественно. Хор співав нові твори, люди поступово наповнювали храм, а святі отці заходили поважно у Святеє Святих. Серед отців був один у довгій новій рясі, гарно причесаний, з пишною бородою. Він побожно перехрестився, підійшов до тетраподу, поцілував ікону і вклонився людям, як велів устав. Витягнув молитвослов і почав возносити до Бога свою молитву: молитва перед відправою Літургії. Відразу люди зауважили його – це дійсно був зразковий священик. Він завжди молився церковне правило, ніколи не запізнювався на Богослуження, уміло цитуав на проповіді мудрих людей, виконував всі рубрики Літургії, у подвижницьких постах йому не було рівних. І ніколи про нього не ходила погана слава, всі казали, що це був ідеал священослужіння. Саме тому присутність такої особи на храмовому празнику свідчило про величність події. По якомусь часі увійшов до храму інший священик, який явно не створював святкової атмосфери. Справа була в тому, що він постійно запізнювався. Дехто твердив, що це ставалось ненавмисно, бо через своє добре серце той не міг відмовити у допомозі. Цього разу також мабуть відвідував якогось хворого або ж робив щось невідкладне. Лишень він зайшов до храму, як почалась Служба. Захеканий поспіх перехрестився, усміхнувся до якоїсь бабці, шепочучи слова молитви “на ходу” та ще й ненароком штовхнув якогось поважного пана, пропихаючись в напрямку до святилища. Але людей вже було досить багато і доступитись йому вже було важко. Зробивши кілька спроб, він переконався, що до вівтаря ще далеко, а люди стояли тісно, возносячи свої благання до всевишнього. Робити було нічого він, покірно схиливши голову, почав щось і собі шептати, залишаючись при вході у храм. У цю мить відкрились дверцята іконостасу і поважний священик, несучи Святе Євангеліє у блискучій мітрі, давав цілувати Святу Книгу почесним запрошеним гостям, що були у перших рядах храму. Погляд центрального служителя випадково потрапив у глибину храму, де і побачив невдаху-священика, котрий схилив голову, а почервоніле обличчя видавало його сором. Старший пресвітер усміхнувся, похитуючи головою і дорікаючи поглядом, а потім зупинився перед Царськими дверими, голосно промовив літургічний текст: “Благословенний вхід святих Твоїх ...” і далі, входячи в середину святилища, поважно ще раз повторив “вхід святих твоїх...”, наголошуючи на слові “святих“. За ним послідували інші святі отці. Цей празник так і скінчився би в пафосі величності, як би парох храму, не зробив помилку, заклавши до читання уривок з Євангелії, де була історія “Про митаря і фарисея”. Того дня ніхто не зрозумів чому “поважний священик” в часі читання Євангелії почервонів відразу. Зате всі похвально оцінили його звернення на початку проповіді, щоб пропустити священика, котрий залишився в натовпі вірних.
|
|
| |
paster | Дата: Понеділок, 09.02.2009, 12:06 | Повідомлення # 15 |
Адмін
| Чінґ оздоблює дзвін Різьбяр по дереву на ймення Чінґ, власне, закінчив оздоблювати дзвін. Кожен, хто бачив його витвір, дивувався, бо здавалося, що це була робота духів. Коли його вгледів князь землі Лу, то запитав: – Яким же генієм ти маєш бути, якщо зумів сотворити таку річ? Різьбяр відказав: – Ваша величносте, я – лише простий робітник, а не геній. А втім є одна річ. Перш ніж приступити до робити, я протягом трьох днів медитую, аж поки не заспокоюється моя свідомість. Помедитувавши три дні, я більше не думаю про винагороду. Помедитувавши п'ять днів, я більше не думаю про похвалу або докори, майстерність чи невмілість. Помедитувавши сім днів, я враз забуваю про своє тіло, ні, я забуваю про самого себе. Я перестаю відчувати, що довкола є люди. Зостається лише моє вміння. В такому стані я іду в ліс і досліджую кожне дерево, аж доки не знаходжу те, в якому бачу оздобу для дзвону у всій її досконалості. Тоді мої руки беруться за працю. Відклавши на бік своє «я», природа стикається з природою в роботі, що виконується через мене. Саме це і є причиною, чому кожен говорить, що готовий виріб є ділом духів. Всесвітньовідомий скрипаль так говорив про свій успіх під час виконання концерту для скрипки Бетховена: «У мене є чудові ноти, чудова скрипка і чудовий смичок. Все, що мушу зробити, – це зібрати їх докупи і зійти їм з дороги».
|
|
| |